Monday, November 8, 2010

New Layer

"Layer" adelah satu perkara yang amat penting..herherher..(gelak tanpe sebab)
sebab ia memudahkan kita dalam banyak aspek..

nak create new layer, tekan icon aku kaler merah tuh..bende ni terletak kat kanan bawah..


dah kuar layer baru, ko conteng la pape atas die..konon2 ko pakai "brush tool" la kan..


conteng2 nombo satu..


pastu buat layer baru, tulis nombor 2 pulak..

nombor 3 atas layer lain..



tibe2 korang tak suke nombo 2 sebab die macam nombor 5 la konon-konon nyer..menyampah tengok nombor 2 tu, korang pun drag die masuk dalam "tong sampah" (telah di-highlight-kan)


maka 2 pun hilang dari muka bumi..yang tinggal hanyalah kenangan bersama2 nombor satu dan tiga..



...


"layer" jugak mengajar kita cara beratur.
maksudnya disini adelah, layer2 itu sendiri jika ditindih-tindih-kan, ia akan mengikut turutan.
layer yang paling atas dalam susunan (1) akan berada kat atas dalam gambar sebenar (2).

1) dlm layers - 3 atas 2, 2 atas 1..


2) dalam gambar sebenar:

nampak tak satu paling bawah sekali, dua tengah2 dan tiga kat atas sekali..haa tu ar maksud tersirat nyer..



pengajaran nyer:
1. sentiasa buat layer baru bila nak conteng benda lain..
2. kedudukan layer anda kat "Layers" menentukan keadaan gambar anda yang sebenar. (penting semasa keadaan berlapis2).
3. walaupun sesuatu itu dah takde, percayalah ia sentiasa hidup dalam kenangan..

5 comments:

  1. pengajaran number 3 adalah sangat terbaik. hahaha.

    ReplyDelete
  2. kite ada benda ni tapi tak berapa reti nak guna. Nampaknya kena slalu blajar dari Ayie lah ye....

    ReplyDelete
  3. Lagi terasa 'indah' bila layer dah berlambak-lambak, baru terfikir nak rename layer2 tu. Dah terlambat bai.. HAHA

    ReplyDelete